2015. március 31., kedd

Vári Johanna
Tehetséges, egyedi látásmóddal rendelkező fotósokat bemutató sorozatom első részében Vári Johannával beszélgettem, aki 2011 óta dolgozik hivatásos fotósként. Bérelt budapesti műtermében és a Heves megyei Zagyvaszántón, saját studiójában vállal műtermi és szabadtéri fotózásokat. 
Hogyan kezdődött a kapcsolatod a fotózással? Egyáltalán mióta fotózol komolyabban?


2011-ben végeztem el a sulit. Azelőtt kompakt filmes gépem volt aztán digitális, mindig mindenhova vittem magammal. Egészségügyi iskolába jártam, aztán rájöttem hogy nem nekem való, és egyszer valaki mondta, hogy ha annyit fotózok miért nem fotósnak megyek? Azelőtt ez eszembe se jutott volna. Így lettem fotós. Kezdetben is inkább művészetibe kellett volna mennem, mert annó gimiben is minden órán rajzoltam. De mivel nem mentem, így elég csökönyös a rajztehetségem.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Emlékszel még, mi volt az első géped?


Tizenévesen egy pici kompakt filmes gép.A nevére sajnos már nem emlékszem.


Most milyen géppel fotózol?


Canon 40 d
Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Vannak fotós példaképeid? Honnan, kiktől inspirálódsz?


Helmut Newton és David LaChapelle munkáit szeretem. Az internetről kapok ihletet.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt

Véleményed szerint mitől lesz jó egy fotós?Szerintem ez elég komplex kérdés... Egy fotós lehet jókor jó helyen, lehet tapasztalt, lehetnek megérzései, lehet tudása, tehát sok minden befolyásolja azt, hogy mitől lehet jó egy fotós, viszont ezeket a dolgokat jó, ha legalább felismerjük. Úgy gondolom, hogy mivel ez a szakma is egy művészeti forma, és az emberek különböző művészeti érzékkel rendelkeznek, nehéz megállapítani, hogy mitől jó egy fotó. Szerintem egy fotósnak legyen legalább egy minimális művészi érzéke, legyen képes befogadni a művészet különböző formáit, legyen nyitott a világra, hiszen ez is egy alkotási forma, és ha csukott szemmel járunk, akkor alkotni sem tudunk, csak turista módjára kattintgatunk. Fontos még szerintem, hogy fogadja el, mindig van mit tanulnia, a látásmód egyébként ezáltal is változik az emberben.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Ha meg kellene fogalmazni, véleményed szerint mitől lesz egy kép "Vári Johannás"?Magával szemben az ember általában szigorúbb, ezzel én is így vagyok, mindíg látom, mit lehetne még utólag javítani. Anyukám szerint én meglátom a szépet olyan emberekben és helyekben ,akikben/amikben mások nehezen. Ebben lehet valami, egészségügyi vénámból fakadóan.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Rengeteg autós képet láttam az oldaladon. Nőként honnan az autók iránti érdeklődés? S miért pont az oldtimerek?
Nem nagyon értek az autókhoz, de szeretem a különleges dolgokat. A legtöbb barátom fiú, és édesapámmal is sokat jártam kiállításokra, így megláttam a szépet és hasznosat a dologban. Mára már élvezettel fotózom a különleges autókat.

Mennyire szoktál utólag "belenyúlni" a képeidbe?

Amennyire szükséges, illetve amennyire kéri a vevő, igyekszem odafigyelni a kép készítésekor, hogy utólag kevesebbet kelljen belenyúlni. A HDR képek ez alól természetesen kivételek.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Mióta foglalkozol HDR fotózással? S melyik képeidre vagy ezek közül a legbüszkébb?Kb. 2011 óta, és az első beállított autós képeimre ( Zöld BMW E36 320i)
Ami a nem studiós fotózásokat illeti, vannak kedvenc helyszíneid? Melyek ezek?Szeretem a városi képeket, főleg Budapestet, a street fashion téma talán a legjobban, viszont a Margit szigeten is jókat fotóztam már, illetve vidéken erdős részeken. Ez azt hiszem, kedvtől és ötlettől is függ, hogy éppen melyiket szeretem.

Fotó: Vári Johanna - https://www.facebook.com/YoheeArt


Milyen hosszabb távú terveid, céljaid vannak?


A célom, hogy csak a fotózással foglalkozzak, és az álmom, hogy sokat utazzak, más kultúrákat is megismerjek, megörökítsek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése